Digitaalinen identiteetti

Minusta ei löydy paljoa mitään tietoa googlettamalla. Olen tähän tyytyväinen, vaikka en tieten tahtoen olekaan pyrkinyt siihen. Ainoat minuun viittaavat asiat, joita googlettamalla nousee esiin, on muutama Instagram-kuva, joihin olen kommentoinut jotain. Tämä yllätti minut: miksi muutama satunnainen IG-kuva, joihin olen kommentoinut pompahtaa esiin nimeni googlettamalla? Instagram-tilini on kuitenkin yksityinen… Ei sillä, että asia minua haittaisi, siinähän näkyy. En mielellään jaa mitään itsestäni nettiin ja kuten mainitsin, Instagram-tilinikin on yksityinen. Facebookiakaan minulla ei enää ole. Ehkä olen vähän outo lintu, kun minua harvemmin huvittaa tehdä mitään somepäivityksiä tai lisätä kuvia.

Tiedossahan on, että Google kerää käyttäjistään jatkuvasti tietoa ja hyödyntää sitä esim. mainonnan kohdentamisessa. Lähdin perehtymään lisää siihen, mitä kaikkea tietoa Google minusta kerää (minulla on gmail ja google-tili kännykässäni, joten google seurannee minusta vaikka mitä). Google kerää mm. sijaintitietoni. Eihän sen nyt elämääni mitenkään pitäisi vaikuttaa, vaikka Google keräisikin kaiken mahdollisen tiedon minusta, mutta kyllä se jollain tavalla ärsyttää. Onneksi jokainen voi Googlen Toimintojen hallinta -sivuilla tehdä muutoksia siihen, mitä tietoja Google kerää. Mutta mistä sitä sitten varmuudella tietää, lopettaako Google oikeasti tietojen keräämisen…

Olen tyytyväinen, etten ole koskaan kirjoittanut nettiin mitään täysin typerää. Joskus nuorempana saatoin kyllä lisätä Facebookiin jotain alkoholinhuuruisia kuvia, mutta poistin kyllä ne jälkeen päin ja myöhemmin poistin koko Facebookin. Vaikka kuvia ei enää näy missään, mistä voin olla varma, etteivät ne enää ole missään verkossa? Eikös sitä sanota, että mitä kerran nettiin laittaa niin pysyy siellä ikuisesti. Mitään typerää ei kannata senkään takia someen laittaa, että mahdollinen tuleva työnantaja voi googlettaa sinut ja työpaikka voi mennä siinä. Tuli mieleen, kun yksi ystäväni kirjoitti kerran teininä suutuspäissään eräästä opettajastaan halventavan kirjoituksen Irc-galleriaan ja joutui ongelmiin, kun opettaja nimensä googlaamalla löysi tekstin.

Oma digitaalinen identiteettimme muodostuu sen perustella, kuinka nettiä ja somea käytämme, mistä tykkäämme ja mitä julkaisemme itsestämme. Kuten kirjoitin, minusta ei paljoa mitään löydy ja Instagram-tilinikin on yksityinen. Lisäksi olen tarkistanut, että minua seuraa Instagramissa vain sellaiset henkilöt, jotka tunnen edes jotenkuten. Siitä huolimatta olen melko tarkka, mitä siellä julkaisen ja mihin kommentoin. Seuraan muutamia politiikkoja, mutta sen enempää en ota politiikkaan kantaa.

Nykypäivänä kuvien muokkaus ja ”filtteröinti” on tavallista. Monet muokkaavat kuvansa täydellisen näköiseksi ja laittavat someen muutenkin vain edustavia kuvia itsestään ja esim. kodistaan. Itsekin lisään Instagramiin vain suht edustavia kuvia itsestäni. Minua kuitenkin harmittaa, kuinka paljon niin sanout täydelliset selfiet voivat aiheuttaa paineita esim. lapsille ja teineille. Olen koittanut esim. ystäväni varhaisteini-ikäiselle tyttärelle muistutella, että hänen seuraamansa Ig-julkkikset eivät luonnossa näytä niin huolitelluilta. Lisäksi olen kuullut lähipiirissäni joidenkin huokailevan kateellisena, kun jonkun elämä vaikuttaa niin täydelliseltä Instagramissa. Huolitellunkin Ig-profiilin takana voi kuitenkin olla hyvinkin väsynyt ja alakuloinen ihminen. Tällaisenkin tapauksen tiedän. Toki ymmärrän, etteivät monetkaan halua julkisesti kertoa elämänsä ei-niin-hehkeistä asioista.

Valtaosa julkisuuden henkilöistä on jollakin some-kanavalla ja on tavallista, että päivityksiä ja kuvia lisätään säännöllisesti. On enempi sääntö kuin poikkeus, että julkkikset ovat somessa ja sitä varmastikin ihmeteltäisiin, jos joku ei millään some-kanavalla olisi. Nykyaika on muuttanut julkkisten elämää siis ainakin siinä mielessä, että kansa odottaa julkkisten jakavan elämäänsä ja ajatuksiaan netissä. Uskoisin, että ihan kaikki julkkikset eivät tästä nauti. Lisäksi julkisuuden henkilöiden on oltava todella tarkkoja, mitä he someen jakavat. Pienikin ajattelematon kommentti voi herättää ns. someraivon, kuten on nähty.